Ajankohtaista

Vanhat tiilijulkisivut moduuleina uuteen taloon

Tanskassa on rakenteilla asuinalue, jossa resurssitehokkuus on viety niin pitkälle kuin nykytietämyksellä on mahdollista. Ørestad Sydin Resurssi-rivitalot ovat maailman ensimmäinen vanhojen rakennusten tiilimoduuleja hyödyntävä asuinalue.

Hankkeen konsepti nojaa resurssitehokkuuteen ja optimointiin.

Hankkeessa on merkittävää ja innovatiivista se, että hylättyjen rakennusten tiilijulkisivuja käytetään uudisrakennuksissa. Julkisivut on irrotettu kokonaisina, ja niitä käytetään uusien rakennusten julkisivuelementteinä kiinnittämällä ne kokonaisina teräsrunkoihin.

Yksittäisiä tiiliä ei ole voinut käyttää uudelleen 1960-luvun jälkeen, koska muurauslaastista on tehty niitä kestävämpää. Siksi tiilet otetaan irti moduuleina, käsitellään ja pinotaan uusien rivitalojen seinäelementeiksi. Innovatiivisen menetelmän ansiosta tiiltä voi kierrättää ja materiaalin elinkaarta pidentää, mikä vähentää rakennusvaiheen päästöjä ja luo osaltaan kestävämpää maailmaa.

Lendager käyttää uudelleen esimerkiksi Carlsbergin vanhojen panimorakennusten tiiliä antaen niille uuden elämän Resurssi-rivitalojen seinissä. Taloihin tulee tiiliä myös vanhoista kouluista ja tuotantorakennuksista eri puolilta Tanskaa.

Kuvat: Lendager ARC

Lue koko juttu täältä

Resurssi-rivitalot

  • Ørestad, Tanska
  • Rakennustyyppi: Asuinrakennus
  • Pinta-ala: 9 148 m2
  • Rakennuttajat: NREP A/S ja Arkitektgruppen A/S
  • Pääurakoitsija: Arkitektgruppen A/S
  • Rakennesuunnittelu: MOE A/S
  • Arkkitehtisuunnittelu: Lendager ARC
  • Materiaalit: Lendager UP
  • Rakennusaika: 2015–2019