Ajankohtaista

Turvallinen märkätila vaatii kivisen väliseinän

Turvallinen märkätila vaatii kivisen väliseinän

Kosteissa tiloissa tehdään eniten homeongelmia aiheuttavia rakennusvirheitä. Ainoastaan oikeilla rakenneratkaisuilla, materiaaleilla ja työmenetelmillä saadaan toimivia ja kestäviä märkätilojen rakenteita.

Kosteiden tilojen rakenteet pitää suunnitella alusta pitäen kestäviksi ja turvallisiksi. Rakenteiden suunnittelun lähtökohtana kannattaa pitää turvallisuuden maksimointia siten, että ne kestävät paljon enemmän kosteusrasitusta kuin mitä ne normaalioloissa joutuvat sietämään.

Oikein ja huolellisesti tehty sekä suunniteltu rakenne on säästöä tulevaisuuteen.

Heti kerralla oikein

Märkätilojen rakentaminen ja korjaaminen on kallista, joten ne kannattaa tehdä kerralla kunnolla ja huolellisesti.

Harkkorakenteiset väliseinät soveltuvatkin erinomaisesti kosteisiin tiloihin kuten kylpyhuoneisiin ja asuntokohtaisiin saunoihin.

Kestävistäkin rakenteista huolimatta vesivahinkoja sattuu. Tilastojen mukaan suomalaisissa kodeissa tapahtuu noin 40 000 vauriota aiheuttavaa vuotoa vuodessa eli noin sata vahinkoa päivittäin.

Silloin on tärkeää, että vahinko on helposti korjattavissa eikä rakenteeseen jää ylimääräistä kosteutta muhimaan. Harkkorakenteista väliseinää ei tarvitse purkaa, vaan se voidaan kuivattaa ja pinnoittaa uudelleen.

Ikävä kyllä märkätilojen suunnittelussa ja rakentamisessa tehdyt virheet paljastuvat usein vasta kun rakenteet ovat jo vaurioituneet tai ääritilanteissa asukkaat alkavat oireilla mahdollisten terveyshaittojen vaikutuksesta.

Myös puutaloissa päädytään usein kivirakenteisiin seiniin märkätiloissa, koska näin voidaan minimoida kosteus- ja homevaurioiden riskit.

Lisääntynyt kosteusrasitus pitää kestää

Vesi ja vesihöyry rasittavat märkien tilojen rakenteita.

Asuntojen märkätilojen kosteusrasitukset ovat nykypäivänä huomattavasti suurempia kuin aikaisemmin. Kylpyammeet on usein poistettu ja korvattu suihkuilla, huoneistokohtaisia saunoja rakennetaan lähes kaikkiin asuntoihin sekä pyykit pestään ja kuivatetaan sisätiloissa, kun aikaisemmin samat toimenpiteet suoritettiin talosaunoissa ja pesutuvissa.

Kosteusvauriot voidaan välttää ainoastaan märkätiloihin soveltuvilla rakenteilla ja materiaaleilla, joilla estetään kosteuden tunkeutuminen rakenteisiin.

Kivirakenteet eivät pääsääntöisesti vaurioidu pienestä kosteudesta, mutta myös kivirakenteissa tulee huolehtia vedeneristyksistä, sillä kivirakenteeseen päässyt kosteus saattaa aiheuttaa kosteus- ja homevaurioita seinän vastakkaisella puolella olevissa pintamateriaaleissa.

Märkätiloissa on ensisijaisen tärkeää huolehtia myös riittävästä ilmanvaihdosta.