Ajankohtaista

Ilmastonmuutos vaatii rakennuksille sadetakin

Julkisivun kosteusrasituksen minimointi sekä kosteuskuormaa kestävät materiaalit ja ratkaisut ovat jatkossa entistäkin tärkeämmät.

Weberin kehittämä SerpoVent-järjestelmä on ratkaisu, kun suunnitellaan ja rakennetaan julkisivuja 50–100 vuodeksi. Weberin levyrappausten toimivuudesta Suomen olosuhteissa on kokemuksia jo yli 20 vuoden ajalta. SerpoVent onkin pisimpään markkinoilla ollut tuulettuva levyrappausjärjestelmä.

Weber aloitti SerpoVent-järjestelmänsä kehitystyön sen jälkeen, kun työmailta tuli luotettavan julkisivujärjestelmän tarpeeseen viittaavaa palautetta. Ratkaiseva kimmoke tuli julkisivu-urakointiin erikoistuneelta Oma Rakennus Oy:ltä.

– Ehdotimme ristiinkoolattua teräksistä runkorakennetta. Teräksistä siksi, että kohdekohtaista ’räätälöintiä’ saatettaisiin jatkossakin tarvita ja se ratkeaisi osaavalla lähipajalla, kunhan materiaali on alumiinin asemesta terästä. Ristiinkoolauksen etuna taas on se, että esimerkiksi nauhaikkunat ja muut liittyvät rakenteet saadaan luotettavasti osiksi kokonaisuutta ilman, että niiden kohdalle muodostuu kosteusteknisiä riskejä, kertoo tuotantopäällikkö Vesa Rantala Oma Rakennus Oy:stä.

– Tuuletuksen merkitys tulee ilmastonmuutoksen myötä korostumaan, koska niiden jaksojen määrä ja pituus, jolloin rakenne ehtii luontaisesti kuivua, tulee kutistumaan arviolta parin kuukauden verran vuodessa, toteaa suunnitteluverkostosta vastaava asiantuntija Vesa Räsänen Weberiltä.

– Olennaista levyrappaustyömailla on järjestelmätoimittajan myöntämä kymmenen vuoden takuu. Urakoitsijan näkökulmasta on hyvän asennettavuuden lisäksi tärkeää, ettei kokonaisuuden toimivuus jää pelkästään työmaan vastuulle, Vesa Rantala korostaa.

SerpoVent-järjestelmästä tehtiin alusta lähtien muunneltava sen mukaan, onko kyseessä uudis- vai kunnoltaan vaihteleva korjauskohde. Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan kiinteistö Myllypurossa on valmistunut vuonna 1966. Vuonna 2018 tehtiin julkisivun peruskorjaus käyttäen SerpoVent-järjestelmää.

As Oy Porvoon Aleksanterinranta on Oma Rakennus Oy:n uusimpia kohteita, jonka julkisivussa on käytetty SerpoVent-järjestelmää. Tuotantopäällikkö Vesa Rantala on ollut myös mukana järjestelmän kehittämisessä.

Kivestä Muuraamalla 1/19

Laajempi artikkeli Kivestä Muuraamalla 1/19 -lehdessä