Julkinen rakentaminen

Helsingin yliopiston pääkirjasto ”Kaisa-talo”

Kaisaniemenkadulle Helsingin ydinkeskustaan vuonna 2012 valmistunut on noussut Kaisa-talona tunnettu Helsingin yliopiston pääkirjasto on saumaton yhdistelmä uutta ja vanhaa. Näyttävän tiilistä ja lasista rakennetun yhtenäisen julkisivun taustalla on sekä peruskorjattua vanhaa rakennusta, että vanhan parkkihallin tilalle rakennettua uudisosaa.

Uuden Kaisa-talon virtaviivainen julkisivu viehättää silmää. Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy on saanut raskaan rakennusmassan lennokkaaseen liikkeeseen.

Palkittua arkkitehtuuria ja tinkimätöntä toteutusta

Kaisa-talo on kerännyt runsaasti huomiota ja kiitosta. Kohde palkittiin 2012 Rakentamisen Ruusulla, lisäksi SRV:n työmaa valittiin Rakennuslehden järjestämässä Vuoden Työmaa 2011 -kilpailussa neljän parhaan joukkoon.

Kohde sekä pääarkkitehti AOA – Antti Oiva Arkkitehdit Oy on palkittu myös Tasolasiyhdistyksen ja Suomen Arkkitehtiliiton Vuoden 2012 lasirakenne-palkinnolla sekä Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset -palkinnolla.

Upean arkkitehtisuunnittelun lisäksi raadit ovat kiittäneet korkealaatuista toteutusta ja tilaajan luottamusta alkuperäisen suunnitelmaan. Tinkimättömyydellä on synnytetty uutta ajatonta arkkitehtuuria Helsingin ydinkeskustaan.

Uusi pääkirjasto on Suomen suurin tiedekirjasto

Kirjasto on suunniteltu käyttäjien ehdoilla. Siitä ei tehty perinteistä kirjavarastoa, vaan tila, joka myös tukee opiskelijoita, tutkijoita ja opettajia heidän työssään. Kirjaston suurinta käyttäjäryhmää opiskelijoita varten toteutettiin Älyllistä designia -palvelumuotoiluhanke.

Palvelumuotoiluhankkeessa paitsi luotiin uusia, koottiin sekä uudet että vanhat palvelut yhteen käyttäjän näkökulmasta. Lisäksi kirjaston käyttäjille luotiin toimintaohjeeksi kirjastoetiketti, joka ei komentele ja kiellä vaan ohjaa toimimaan oikeassa paikassa oikealla tavalla. Esimerkiksi tilat on värikoodattu sen mukaan, saako niissä puhua normaalisti, kuiskaten vai ei ollenkaan.

  • Valmistusvuosi: 2012
  • Sijainti: Helsinki
  • Suunnittelija: AOA – Antti Oiva Arkkitehdit Oy
  • Materiaali: Betonirunko ja tiilijulkisivu
  • Lisätiedot: Laajuus 30 700 m²