Julkinen rakentaminen

Lohjan kirjasto

Kirjaston pääasiallisena julkisivumateriaalina on punatiili, joka on Lohjan keskustassa julkisten rakennusten yhteinen nimittäjä. Sisätiloissa punatiili on edelleen mukana ulkoseinien sisäpinnoissa. Osa tiilistä on käännetty nurinpäin tuomaan elävyyttä muuripintaan, ja muurauksessa on käytetty useamman polttoasteen tiiliä.

Kirjasto on arkkitehtuuriltaan selkeä, vaikkakin rakennuksessa on 27 kulmaa.

Julkisivuja aukotettiin hakien parhaita näkymiä ympäristöön. Sisäkatot kohoavat hienokseltaan rakennuksen päätyjen korkeita lasijulkisivuja kohti.

Kirjastossa on luonnollisesti huomioitu ikäihmiset ja liikunta- sekä kuulorajoitteiset asiakkaat. Ulko-ovelle pääsee loivaa liuskaa pitkin, ja itse ulko-ovi avautuu sähköisesti. Toiseen kerrokseen pääsee hissillä.

Sisällä palvelualueiden huomiovärinä on keltainen, joka ohjaa asiakaspalvelun luo ja auttaa isojen tilojen hahmottamisessa. Vastaanottoalueella ja luentosalissa voidaan hyödyntää kuulokesilmukkaa. Pyörätuoliasiakkailla on helppo pääsy tietokonepöytiin ja lainausautomaatille.

Katolle sijoitetut teräsrunkoiset valosiepparit ovat pääkirjaston keskeinen arkkitehtoninen elementti. Kukin neljästä kartiosta on suunnattu eri tavoin, ja niiden heijastamat säteet suuntautuvat tarkoin suunnitelluille paikoille auringon aseman mukaan vaihtuen.

  • Valmistusvuosi: 2005
  • Sijainti: Lohja, Karstuntie 3
  • Suunnittelija: Ilmari Lahdelma /Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki
  • Laajuus: 2 700 m²