Ajankohtaista

Jokaiseen pientaloon tarvittaisiin tulisija

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry esittää, että lämpöhyödyltään tehokas, vähäpäästöinen, paloturvallinen ja uusiutuvalla energialla toimiva, muista energialähteistä riippumaton tulisija asennetaan varalämmönlähteeksi jokaiseen uuteen pientaloon pitämään yllä yhteiskunnan kriisivalmiutta.

Tulisijat olivat aiemmin yleinen lämmitysmuoto, mutta nykyisin rakennetaan paljon pientalojakin ilman niitä. Tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla huonosti toimivien tulisijojen pienhiukkaspäästöt ovat tosin suuria, mutta sillä asialla ei ole lyhytaikaisessa kriisitilanteessa suurempaa terveydellistä merkitystä. Rakennusten energiataloudellisissa laskelmissa tulisijojen antamalle energialle ei anneta suurta arvoa.

Pakkaskausina tulisijat leikkaavat kuitenkin sähkönkulutuksen huiput, estävät näin verkon ylikuormittumista ja vähentävät kalleimman sähkön kulutusta. Sähkökatkojen aikana tulisija pitää asuntoa lämpimänä ja monenlaisilla tulisijoilla voi valmistaa kätevästi myös ruokaa.

Tärkeä lisä- ja varalämmönlähde

Puu on suomalaisten asuntojen lämmityksessä merkittävä energian lähde. Suomessa lämmittämiseen käytetään nykyisin noin 2,2 miljoonaa tulisijaa ja pientalojen koko lämmitysenergiasta polttopuu muodostaa noin 40 prosenttia.

Pitkään oli lähes itsestään selvää, että tulisija asennettiin ainakin kaikkiin uusiin omakotitaloon, mutta näin ei enää ole. Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n puheenjohtaja Kari Sivula toteaa, että suuntauksesta on syytä olla huolissaan.

– Omakotirakentajat luottavat siihen, että lämmitysenergiaa on aina riittävästi saatavilla eikä pitkiä sähkökatkoksia tule. Tuntuu siltä, että ihmisillä on kovin lyhyt muisti, hän pahoittelee.

Tulisijoja tarvitaan leikkaamaan kulutushuiput

Talvipakkasilla paras keino pitää lämmitysenergianlasku kohtuullisena on lämmittää taloa lämpöhyödyltään tehokkaalla tulisijalla. Jos sähkönsiirtoa ryhdytään jatkossa laskuttamaan kulutustehon perusteella, tulisijalämmitys nousee arvoonsa. Sen avulla voidaan leikata kulutushuippuja pakkaskaudella, jolloin lämmitystehoa tarvitaan eniten.

Lisää tietoa Tulisijayhdistyksen sivuilta www.tsy.fi