Julkinen rakentaminen

Lehtikankaan monitoimitalo, Kajaani

Kajaanin Lehtikankaan monitoimitalo otettiin käyttöön vuonna 2017 koulujen syyslukukauden alussa. Sen suunnittelu perustuu tehokkaaseen, ekologiseen ja järkevään tilaratkaisuun, jonka vapaamuotoinen sola halkaisee. Rakennuksen muotokieli on vahvasti kaareva.

Tilojen sijoittuminen ja niiden keskinäiset yhteydet olivat jatkuvasti mukana suunnittelun prosessissa. Kaarevuus mahdollisti muun muassa syvän rungon ja sisätilojen polveilevan rytmin.

Kajaanin kaupunki toimi tilaajana projektissa ja saman pöydän ääreen koottiin eri osapuolet. Suunnittelussa oli mukana myös tilojen tulevien käyttäjien laaja edustus. Samoin kaupungin sisäinen yhteistyö eri toimialojen välillä oli tiivistä. Suunnittelulle annettiin myös riittävästi aikaa – sekä arkkitehtisuunnittelun luonnosvaiheelle että toteutussuunnittelulle varattiin kummallekin vuosi.

Lopulta suunnittelussa painottuivat erityisesti terveellinen sisäilma, tilatehokkuus, toimintojen yhdistäminen ja sen synergiaedut, käytännöllisyys sekä sujuva kiinteistöhuolto.

Rakennuksen materiaalivalinnoissa korostettiin kestävyyttä, akustiikkaa ja hyvää sisäilmaa. Rakennuksen tiiliverhous määriteltiin jo hankesuunnitteluvaiheessa. Tavoitteena oli pitkäikäinen, kestävä ja huoltovapaa julkisivu. Tiili soveltuu arkkitehtonisesti erittäin hyvin julkiseen rakennukseen ja luo arvokkaan sekä kauniin ilmeen rakennukselle.

INFO

800 oppilaan koulu, 120 hoitopaikan päiväkoti, liikuntasali, kirjasto ja tuotantokeittiö (noin 4 100 annosta päivässä)

Rakennuttaja
Kajaanin kaupunki, ympäristötekninen toimiala, tilakeskus

Pääsuunnittelija
Martti Karsikas, Arkkitehtitoimisto Karsikas Oy

Arkkitehtisuunnittelijoiden työryhmä
alt Arkkitehdit Oy, Ville-Pekka Ikola, Kalle Vahtera, Antti Karsikas

Rakennesuunnittelu Insinööritoimisto Savolainen Oy (Suunnittelutoimisto Määttä Oy)

Pääurakoitsija
JL-Rakentajat Oy

LVIS-suunnittelu
Sitowise (Arkins Suunnittelu Oy)

Automaatiourakoitsija Schneider Electric Oy

Rakennusaika
6/2015–8/2017

Bruttopinta-ala
12 665 m2

Kustannusarvio
25 milj. euroa

Rakenne
julkisivu paikalla muurattu tiili, betonirunko