Ajankohtaista

Leca-soran kierrätys lisääntyy kiitettävästi

Yleisimmin Leca-soraa tulee kierrätykseen kattoremonttien yhteydestä, kun yläpohjan eristeenä ollut kevytsora imuroidaan pois. Joskus sitä saadaan myös alapohjasta, kun kiinteistössä tehdään linjasaneerausta.

Noin 80 prosenttia kierrätettävästä kevytsorasta käytetään maanrakennuksessa.

– Vuoden alusta voimaan tullut MARA-asetus mahdollistaa Leca-soran uusiokäytön maanrakennuksessa ilman ympäristölupaa. Tämä tulee varmasti lisäämään Leca-soran kierrätystä huomattavasti, uskoo toimitusjohtaja Hannu Pesola Anpe Oy:stä.

Helppo kierrätys

Hannu Pesolan mukaan Leca-soran kierrätys on hyvinkin yksinkertaista.

Ennen kuin Leca-sora imuroidaan aikaisemmasta käyttökohteestaan, siitä otetaan näyte varmistamaan kevytsoran soveltuminen uusiokäyttöön.

Näin yleensä on, sillä kevytsoran hyvät ominaisuudet eli keveys, puristuslujuus ja lämmöneristyskyky säilyvät kiinteistön pitkänkin elinkaaren ajan.

– Leca-sora imuroidaan ja viedään suoraan seuraavalle käyttäjälle ilman mitään käsittelyä tai välivarastointia, Hannu Pesola sanoo.

– Olemme kehittäneet hyvän ja kustannustehokkaan tavan toimia. Onhan Leca-soran kierrätys paljon parempi vaihtoehto kuin jäteasemille vieminen.

Pesolan mukaan kevytsora sopii kierrätettäväksi kaikkeen suunnitelmalliseen maanrakentamiseen ja teollisuusrakennusten sisätäyttöihin. Sen käyttö on sallittua väylä- ja kenttärakenteissa sekä teollisuus- ja varastorakennusten pohjarakenteissa.

Sen sijaan Uusio-Lecaa ei saa käyttää kiinteistöjen rakenteissa eli sitä ei voi esimerkiksi laittaa uudelleen yläpohjan eristeeksi.

Hyvät kokemukset ja selvää säästöä

Rakennuspalvelu J. Nyström Oy rakentaa varastohalleja ja paritaloja lähinnä pääkaupunkiseudulla. Yrittäjä Jani Nyström kertoo käyttäneensä kierrätettyä Leca-soraa noin vuoden verran hyvin kokemuksin.

Yhtiön hankki tontin Helsingin Suutarilasta 1 500 neliön varastohallin rakentamista varten.

– Tontin maapohja olisi edellyttänyt aika rankkaa paalutusta. Pohdittiin rakennesuunnittelijan kanssa vaihtoehtoja ja päädyttiin kevennykseen käyttämällä kevytsoraa.

Jani Nyström arvioi, että paaluttaminen olisi tullut maksamaan noin 80 000 euroa, Leca-soralla keventäminen kustansi noin 40 000 euroa. Huomattava säästö siis.

– Käytimme kierrätettyä Leca-soraa myös eristeenä perustusten ympärille. Sekin oli varmasti kustannustehokkaampaa kuin styroxin käyttö. Kun Leca-soran pussittaa suodatinkankaalla, se pysyy hyvin kuosissaan ja helppo käyttää, Jani Nyström toteaa.

Katso laajempi artikkeli täältä

 

Kierrättäjä ja uusi käyttäjä. Toimitusjohtaja Hannu Pesola Anpe Oy:ssä kierrättää Leca-soraa purku- ja korjaustyömailta uusiokäyttöön ja yrittäjä Jani Nyström Rakennuspalvelu J. Nyströmillä hyödyntää kierrätystuotetta tehokkaasti.