Yksityinen: Harkot ammattirakentamisessa

Kyllä kouluun ääntä mahtuu

Kyllä kouluun ääntä mahtuu

Huhtasuon yhtenäiskoulussa ja päiväkodissa on yli kaksisataa lasta. Se tietää iloa, riemua – ja ääntä. 

Päiväkoti ja erityiskoulu otettiin käyttöön 2013 ja yhtenäiskoulu 2015.

– Koulussa hyvä ääneneristys oli yksi perusasioista. On tärkeää, että äänet eivät kuulu tilasta toiseen. Ääneneristys täytyy ottaa huomioon niin luokkahuoneissa kuin myös neuvottelutiloissa, joissa käydään esimerkiksi luottamuksellisia keskusteluja vanhempien kanssa, apulaisrehtori Alpo Suomi sanoo (KM-lehti 1/15).

Huhtasuon koulun väliseinät muurattiin HB-Priima 130 Silence -harkoista.

– Kivirakenne on aivan ehdoton ratkaisu tällaisessa kohteessa, massiivinen seinä eristää ääntä erinomaisesti. Kivirakenteinen väliseinä on myös paloturvallinen, se ei homehdu ja kestää rajuakin elämää. Seinästä ei mene ääni eikä mikään muukaan läpi, sanoo Janne Nahkala muuraustöistä vastanneesta Muuraus Janne Nahkala Oy:stä.

Materiaalien valinta vaikuttaa myös tilojen sisäilmaan. Huhtasuon entisessä koulussa kärsittiin monen muun vanhan koulun tavoin homeongelmista.

– Opettajat altistuivat homeelle ja joiltakin meni jopa ääni. Nyt kaikki ovat päässeet palaamaan töihin uuteen kouluun ja voivat hyvin, Alpo Suomi sanoo.

Omiin kokemuksiinsa perustuen hän antaa tärkeän neuvon koulujen suunnittelijoille ja rakentajille.

– Miettikää koulujen äänimaailman hallinnassa, missä tiloissa tarvitaan perinteistä ääneneristystä tehokkaampia ratkaisuja.

Kaikki
Harkot
Lisää artikkeleita