Yksityinen: Harkot ammattirakentamisessa

Vanhaan rakennukseen uusi hissikuilu harkoista

Harkot sopivat hyvin myös kerrostalojen käyttötarkoituksen muutoksiin. Kun Turussa vanhaan rakennukseen piti rakentaa uusi hissikuilu, oli harkkorakenne ainoa oikea ratkaisu.

Alun perin 1970-luvulla pankiksi rakennettu talo on sittemmin toiminut tavaratalona ja erilaisina liiketiloina. Viimeisin muutos on ollut rakennuksenkolmannen kerroksen täydellinen saneeraus lääkärikeskukseksi.

Vaikka kiinteistössä oli jo viisi hissiä, lääkärikeskuksen kannalta se tärkein puuttui eli pääsisäänkäynnin vierestä hissi, joka voi kuljettaa myös pyörätuolilla kulkevat suoraan lääkärikeskukseen.

Kiinteistön peruskorjauksen pääurakoitsijana toimi Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy. Työmaamestari Juhana Hautalan mukaan valuharkot olivat alusta alkaen ainoa vaihtoehto hissikuilun toteuttamiseksi.

Hissitoimittajalla oli omat vaatimuksensa kuilun suhteen: kuilun täytyy olla suora, täysin valmis ja tarvittavien nostopisteiden ja asennuslavojen tulee olla myös kunnossa.

Hissikuilun aliurakoitsijana toimi Rakennus Juhta Oy.

Kuilussa käytettiin Lammin MH200 eli 200 mm leveitä muottiharkkoja. Harkkojen menekki oli kaikkiaan noin 1 200 kappaletta.

– Valuharkot soveltuivat todella hyvin tähän hankkeeseen, koska harkot menivät pieneen tilaan ja niitä oli helppo kuljettaa eri kerroksiin pumppukärryillä, urakoitsija Juho Koskela Rakennus Juhta Oy:stä sanoo.

Juhana Hautalan mukaan kohde on ollut aikataulullisesti haastava, mutta hissikuilu saatiin nopeasti ylös asti. 

– Kun on hyvä suunnitelma, toteutuskin on helppoa. Saimme kohteen kaksi päivää ennen määräaikaa valmiiksi. Kaiken kaikkiaan kuilun tekoon kului aikaa 18 työpäivää.

– Hissikuilun suoruus oli +/- 2 milliä. Se on jo niin hyvä suoritus, että siinä pitää olla tuotteenkin kunnossa. Vain todella mittatarkoilla harkoilla saavutetaan tuollainen lopputulos, Juho Koskela sanoo.

Kaikki
Harkot
Lisää artikkeleita