Yksityinen: Harkot ammattirakentamisessa

”Vaihtoehtotarjous” voitti aso-urakan

Harkkorakenteisina monimuotoiset rakennukset toteutetaan edullisimmin.

TA-Asumisoikeus Oy rakennuttaa Helsingin Mellunmäkeen kahden kerrostalon ja yhden rivitalon kokonaisuutta, joissa on asuntoja yhteensä 48. Kerrostalot ovat osittain kolmi- ja osittain nelikerroksisia. TA-Rakennuttaja Oy:n projektipäällikkö Ari
Uotilan mukaan runkorakenteen suunnittelussa oli alun perin lähtökohtana betonielementtirunko.

– Urakkakilpailussa paras tarjous oli Basso Building Systems Oy:n vaihtoehtotarjous. Rakennusten rungot oli tarjottu toteutettavaksi suunnitelmista poiketen Basson konseptin mukaisina paikalla muurattavina harkkoseininä, Ari Uotila toteaa.

Rakennusten ulkoseinät ovat pääosin kevytsoraeristeharkoista ja huoneistojen väliset seinät betonivaluharkoista.

– Suunnitelmat päivitettiin harkkorakentamiseen soveltuviksi ennen työmaan käynnistämistä, ja tämän jälkeen rakentaminen on edennyt suunnitelmien mukaan.

Harkkorakenteen myötä huonekorkeudet kasvoivat paikoitellen alkuperäisestä. Pidän myös julkisivurappauksen toteuttamista harkon pintaan lopulta oikein hyvänä ratkaisuna. Ari Uotilan mukaan suunnitelmia muutetaan betonielementtirungosta paikalla muurattavaksi harkkorungoksi hyvin harvoin.

– Kaikki rakennusliikkeet osaavat toteuttaa kerrostaloja betonielementeistä, mutta harkkorakenteisten kerrostalojen toteuttajia on harvemmassa. Tässä tapauksessa kohteen ominaisuudet sopivat täydellisesti harkkorakentamiseen, kun muun muassa rakennukset olivat maksimissaan nelikerroksisia. 

– Kivirakentamisella on hyvä maine. Uskon että asiakkaat tulevat pitämään valitun runkomateriaalin hyvistä ominaisuuksista ja rakennusten ulkonäöstä, Ari Uotila sanoo.