Kivitalon suunnittelu

Väliseinät

Väliseinät

Kivirakenteisten väliseinien edut korostuvat, kun rakennukselta halutaan entistä parempaa viihtyvyyttä, ääneneristystä ja energiatehokkuutta sekä palo- ja kosteusteknistä turvallisuutta.

Tiilistä tai harkoista muurattu väliseinä on kestävä, edullinen rakentaa ja ylläpitää.

Pitkiä, kauniita seiniä

Muuratun väliseinän valintaan vaikuttavat teknisten ominaisuuksien lisäksi myös esteettinen lopputulos.

Harkkoseinät tasoitetaan, mutta tiiliseinät muurataan useimmiten puhtaaksi tai maalataan niin, että tiilikuvio jää ainakin toisella puolella seinää näkyviin.

Kosteus-, ääni- ja paloturvaa

Rakennustutkimus RTS Oy:n tutkimuksen mukaan vuonna 2013 pientalojen kosteiden tilojen seinistä 60 prosenttia tehtiin muuraamalla. Myös puutaloissa päädytään usein kivirakenteisiin seiniin märkätiloissa, koska näin voidaan minimoida kosteus- ja homevaurioiden riskit.

Lämmönvarauskykynsä ansiosta massiiviset rakenteet pienentävät myös selvästi sisäilman lämpötilan vaihteluita. Näin asumismukavuus paranee ja lämmitys- ja jäähdytysenergiaa säästyy.

Ääneneristävyydeltään kivirakenteiset seinät ovat ylivoimaisia. Nykyisin kodeissa ja muissa tiloissa on paljon aiempaa enemmän erilaisia äänilähteitä ja ääneneristävyys huoneiden välillä korostuu.

Tiiltä voidaan käyttää sisäseinissä myös akustisessa mielessä äänenvaimennukseen muuraamalla poltettu reikätiili syrjälleen, jolloin jälkikaiunta-aika pienenee ääniaaltojen hajotessa tiilten reikiin. Samalla aikaansaadaan myös esteettisesti kaunis sisäjulkisivupinta.

Paloteknisesti muuratut rakenteet ovat turvallisinta A1-luokkaa, joten niistä voidaan helposti tehdä paloa osastoivia seiniä.

Muurattu väliseinä on helppo purkaa, jos tilojen käyttötarkoitus muuttuu.