Tiilet
Poltetut tiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta itse lopputulos, kestävä tiili, on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen värien ja pintavaihtoehtojen valikoima sen sijaan on kasvanut.
Tiilen valmistuksessa käytetään vain puhtaita luonnonraaka-aineita, kuten savea, hiekkaa ja vettä. Samoista raaka-aineista tehdään myös ruuan valmistukseen tarkoitettuja saviastioita.
Tiili on turvallinen rakennusmateriaali: se ei pala, lahoa eikä ruostu. Poltettu tiili kestää suuriakin lämpötila- ja kosteusvaihteluita. Lisäksi tiili on kaikista kivipohjaisista rakennusmateriaaleista nopeimmin kuivuva, mikä vähentää mm. rakennusaikaisia kosteusriskejä. Siksi se sopiikin loistavasti pohjoisen vaativiin oloihin. Muuratun tiilipinnan kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen, ja ikääntyessään tiilipinta patinoituu kauniisti. Muurattu tiilipinta on pitkälläkin aikavälillä lähes huoltovapaa.
Tiili soveltuu hyvin myös rapattujen pintojen alustaksi. Se on mekaanisesti luja ja sillä on sopivat vedenimu- ja tartuntaominaisuudet sekä kohtuullisen pieni kosteuskutistuma.
Moni-ilmeinen tiili
Tiilen väri voi vaihdella kermanvalkoisesta punaiseen ja tummanruskeaan, liki mustaan. Väri määräytyy käytettävän saven mineraalipitoisuuden, lisäaineiden ja polttotekniikan mukaan. Suomalaisen saven suuri rautapitoisuus antaa tiilelle sen punaisen värin, ulkomaisista kaoliinipitoisista savista voidaan toisaalta polttaa aivan vaaleita tiiliä.
Polttoaineen ja hapen syöttöä säätelemällä voidaan vaikuttaa tiilen pinnan sävyyn. Tätä tekniikkaa hyödynnetään muun muassa loimukuvioiduissa tiilissä. Myös tapa, jolla tiilet ladotaan uuniin vaikuttaa värin tasaisuuteen tai toisaalta sen eloisuuteen.
Tiilen näkyviin jääviä pintoja voidaan käsitellä ennen polttamista muokkaamalla kosteaa tiilimassaa esimerkiksi harjaamalla, leikkaamalla tai kuvioteloilla. Historiansa aikana tiilen koot ja muodot ovat vaihdelleet tekijän, tekopaikan ja käyttökohteen mukaan. Tiili voidaan halkaista tai lohkoa myös polton jälkeen.
Erinomaisten ominaisuuksiensa ansiosta poltettujen tiilien käyttöalueet ovat moninaiset. Tiili soveltuu julkisivujen ohella myös väliseinien ja pientalorunkojen rakentamiseen. Lisäksi tiili on kautta historian ylivoimaisesti eniten käytetty tulisijojen ja piippujen rakennusaine.
Rakentajien kiinnostus tiilirakentamista kohtaan lisääntyy jatkuvasti. Pelkästään tiilirakentamiseen keskittyvältä tiili-info -sivustolta löydät laajemmin tietoa tiilirakentamisesta sekä ammattilaisille että kuluttajille.
Poltettujen tiilien valmistajat Suomessa