Viihtyisä asuinympäristö

T’Pandreitje – Puutarha-asumista Belgiassa

T’Pandreitje – Puutarha-asumista Belgiassa

Viehättävä 125 000 asukkaan Brugge on yksi Belgian parhaiten keskiaikaisen kiehtovuuteensa säilyttäneistä kaupungeista. Kaupungin modernilla T´Pandreitjen asuinalueella yhdistyy tyylikkäästi historiallinen keskiaika ja modernilinjainen tiiliarkkitehtuuri.

T’Pandreitje, pieni 80 asunnon puutarhakaupunginosa, valmistui vuonna 2002 vanhan vankilan alueelle, lähelle Bruggen keskustaa. Alueen suunnitelleen Haverhals-Heylen Architecten -toimiston tavoitteena oli luoda kaupunkiympäristöön tiiviisti rakennettu alue, jossa asumisen laatu silti vastaisi omakotiasumista. Jokaisella asunnolla onkin oma ulkoalue, joko maantasossa oleva piha tai suuri kattoterassi.

belgia_puutarha_asuminen

Alueesta järjestettiin suunnittelukilpailu. Haverhals-Heylen arkkitehdit voittivat suunnitelmallaan, jossa he jakoivat alueen 10×10 metrin kokoisiin ruutuihin ja luonnostelivat ruutuihin isoja laatikkomaisia taloja. Taloja ryhmiteltiin omilla pihoilla, puistoilla, kujilla ja aukioilla. Lopputuloksena on moderni, vanhojen kylien mittasuhteita noudattava tiilinen, tyylillä vehreäksi saatu asuinalue.

Laatua kohtuullisin kustannuksin

T´Pandreitje on yksi Belgian pilottikohteista rakentamiselle, jonka avulla pyritään mahdollistamaan korkeatasoinen asuminen hyvällä alueella myös alempien tuloluokkien perheille. Tätä tavoitetta on tuettu suunnittelemalla alueelle kolme talotyyppiä, joissa on mahdollisimman monia pohjaratkaisuja. Näin voidaan tarjota toiveita ja tarpeita vastaavia asuinedellytyksiä mahdollisimman monelle.

T´Pandreitjen tiilirakenteiset talot ovat arkkitehtuuriltaan hyvin moderneja. Samanaikaisesti ne on kuitenkin onnistuttu sovittamaan Bruggen vanhaan arkkitehtuuriin. Sovittavina elementteinä on käytetty jo olemassa olevia vanhoja rakennuksia, esimerkiksi vankilan vanha vartioportti on peruskorjattu ja muutettu asuinrakennukseksi.