Viihtyisä asuinympäristö

Vanhat rakennukset uuteen käyttöön

Vanhat rakennukset uuteen käyttöön

Kivitalo muuntuu moniin käyttötarkoituksiin

nikkila

Kivimateriaali säilyy lähes muuttumattomana vuodesta toiseen, mutta mukautuu sopivaksi eri aikakausille ja käyttäjille. Vuosikymmenestä toiseen arvonsa säilyttävä kivitalo muuntuukin moniin käyttötarkoituksiin. Esimerkkeinä muuntojoustavuudesta ovat muun muassa vanhoihin tehdasrakennuksiin tehdyt loft-asunnot.

Loft-asunnot tarjoavat tyhjän tilan, jonka asukas voi suunnitella itse. Huonejaon ei tarvitse olla perinteinen, vaan asunto voi esimerkiksi olla yhtä suurta tilaa. Vanhat asuinkäyttöön muutetut kivitalot vastaavat siis hyvin yksilöllisyyttä ja urbaania elämäntyyliä arvostavien asukkaiden vaatimuksiin.

Mielisairaalasta ja tehtaista asunnoiksi tai uuteen julkiseen käyttöön

Suomestakin löytyy jo useita eri käytössä olleita kivirakennuksia, jotka ovat saaneet uuden elämän alkuperäisestä poikkeavassa käytössä.

Nikkilän entinen mielisairaala Sipoossa muutettiin asuinalueeksi 2000-luvun alussa. Remontoimalla myöhäisjugendin aikaiset sairaalahuoneet asunnoiksi saatiin aikaan tavanomaisesta poikkeavia pohjaratkaisuja. Saneeraus tehtiin arvokasta arkkitehtuuria kunnioittaen.

Punatiilestä rakennettuja Littoisten Verkatehtaan rakennuksia on kunnostettu asunnoiksi ja liiketiloiksi vuodesta 1995 lähtien. Korkeat huoneet ja paksut seinät tekevät myös näistä asunnoista ilmeikkäitä.

Tutustu rakennusten uusiokäyttökohteisiin täältä