Tietoa kivitalosta

Elinkaari

Elinkaari

Koko elinkaari ratkaisee

Oikeat materiaalivalinnat vähentävät rakennuksen aiheuttamia ympäristövaikutuksia sen koko elinkaaren aikana. Rakennus on aina monen materiaalin kokonaisuus, joten yksittäisten rakennustuotteiden vertailu ei anna oikeaa kuvaa koko elinkaaren kannalta.

Valtaosa, noin 80-90 prosenttia, rakentamisen ympäristövaikutuksista syntyy rakennuksen käytön elinkaaren aikana. Rakennuksen tekee energiatehokkaaksi erityisesti hyvä lämmöneristävyys, tiiviys ja kyky varastoida massallaan lämpöä.

Rakennuksen energiatehokkuus on hiilijalanjäljen kannalta huomattavasti tärkeämpää kuin rakennusaikaiset päästöt.

Oleellista on, että rakennus kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa. Myös rakennuksen energialähteellä, asukkaiden asumistottumuksilla ja kiinteistönpidolla on iso rooli.

Kivitalo kestää vuosisatoja

Tiilistä ja harkoista rakennetut rakennukset ovat erittäin kestäviä, pitkäikäisiä ja lähes huoltovapaita,. Historiassa pisimpään säilyneet rakennetut ympäristöt on muurattu kivestä.

Aikaa ja olosuhteita kestäneitä pitkäikäisiä kivirakennuksia löytyy Egyptin pyramideja ja Rooman Pantheonia lähempääkin.

Myös Suomessa suuri osa kulttuurisesti tärkeistä rakennuskohteista on rakennettu kivestä.

Maamme vanhimmat muuratut linnat ja kivikirkot ovat säilyneet vuosisatoja. Vielä nykyäänkin hallintorakennukset, museot ja kirjastot rakennetaan useimmiten kivimateriaaleista. Kivirakennukset, kuten Mäntyniemi, Eduskuntatalo ja Olympiastadionin torni ovat Helsingin kuvatuimpia nähtävyyksiä.

Vanha kivitalo on kodikas

kaupunkinakyma

Kivi on aina sopinut hyvin myös viihtyisien asuinympäristöjen luomiseen.

Toista sataa vuotta vanhoissa kivitaloissa asutaan ja työskennellään edelleen joka päivä eri puolilla maata. Vanhojen kantakaupunkien kivikorttelit ovat suomalaisia esimerkkejä aikaa kestävästä, ihmismittakaavaisesta rakentamisesta.