Harkot

Betoniharkot

Betoniharkot valmistetaan luonnonkiviaineksesta, sementistä ja vedestä. Betoniharkkojen avulla pystytään rakentamaan betonirakenteita ilman erillisiä muottirakenteiden pystytystä ja purkua.

Betoniharkkoja käytetään yleisesti perustuksissa, kellarin seinissä, ulko- ja väliseinissä, julkisivuissa, pilareissa, tukimuureissa ja aidoissa. Muottiharkoista voidaan tehdä myös pystyraudoitettuja rakenteita, jolloin ne kestävät hyvin esimerkiksi maanpainekuormia. Hyvän kosteudensietokykynsä ansiosta betoniharkko on erinomainen märkätilojen seinien rakennusmateriaali.

Betoniharkkoja on valmistettu 1940-luvulta saakka. Aluksi niitä käytettiin erityisesti maatalous- ja pienteollisuusrakentamisessa. 1970-luvulla markkinoille tulivat betonivaluharkko ja lämpöeristetty muurattava betoniharkko. Betoniharkkojen suosio kasvoi voimakkaasti 1980-luvulla, jolloin markkinoille tuotiin muottiharkot. Ne voidaan asentaa ilman laastia valamalla harkoissa oleviin onteloihin notkeaa betonimassaa. Pian tämän jälkeen, 80-luvun lopussa, kehitettiin lämpöeristetyt muottiharkot. Ladottavat betoniharkot ovat vähentäneet muurattujen harkkojen käyttöä.

Harkot ovat mittatarkkoja ja sopivat normaalin moduulimitoituksen mukaiseen rakentamiseen.

Ladottavailta harkoilta vaaditaan suurta mittatarkkuutta. Suunnittelussa tulee käyttää modulimitoitusta.

Betoniharkkojen valmistajat

Lisää tietoa löydät www.harkkokivitalo.fi/