Harkot
Kevytsoraharkot
Kevytsoraharkot valmistetaan kevytsorasta, sementistä ja vedestä. Lisäksi niihin voidaan käyttää luonnonkiviainesta, erilaisia lisäaineita ja hienorakenteista täyteainetta esimerkiksi lentotuhkaa. Kevytsora on paisutettua savea, jota tehdään polttamalla savea pyörivässä uunissa yli 1 100 asteen lämpötilassa.
Kevytsoran valmistus aloitettiin Suomessa 1950-luvun alussa. Hieman myöhemmin aloitettiin myös kevytsoraharkkojen valmistus. Harkkojen käyttö rakentamisessa on koko ajan lisääntynyt ja myös käyttökohteita on tullut lisää.
Eristettyjen kevytsoraharkkojen valmistus aloitettiin Suomessa 1970-luvun alkupuoliskolla. Uusin kehitystyön tulos on matalaenergiaharkko, jolla saavutetaan ulkoseinissä erittäin hyvä lämmöneristyskyky. Myös muuraustekniikat ovat kehittyneet ja nykyisin suurin osa harkoista ohutsaumamuurataan.
Uusimpana tuotteena kevytsoraharkkorakentamisessa ovat ponttiharkot. Harkkojen päissä olevat pontit helpottavat harkkojen muuraamista. Laastia käytetään yleensä vain harkkojen vaakasaumoissa. Pontatut harkon päät asetetaan vastakkain ilman laastia. Kiinnittymistekniikkansa takia ponttiharkot nopeuttavat työtä ja vähentävät materiaalikustannuksia merkittävästi.
Harkot ovat suurikokoisia, mutta keveytensä ansiosta silti helposti käsin nosteltavia. Kevytsoraharkot muodostavat kokonaisen rakennusjärjestelmän, jolla talon kaikki seinärakenteet voidaan muurata perustuksista kattoon. Harkot ovat mittatarkkoja. Suunnittelussa suositellaan käytettäväksi modulimitoitusta.
Harkoissa käytettävän kevytsorabetonin nimellistiheys on joko yleisimmin käytetty 650 kg/m3, 750 kg/m3 tai 950 kg/m3. Vastaavasti puristuslujuudet ovat välillä 3… 5 MN/m2. Harkon nimellistiheys ja puristuslujuus ilmaistaan lukusarjalla, jossa ensimmäinen luku on puristuslujuus ja jälkimmäinen nimellistiheys: esim. 3/650
Kevytsorabetoni on huokoista, ilmaa ja vettä läpäisevää materiaalia, joten maata tai ulkoilmaa vastaan olevat harkkorakenteet on pinnoitettava molemmin puolin esimerkiksi rappaamalla, slammaamalla, tai tasoittamalla.
Kevytsoraharkkojen valmistajat
Lisää tietoa löydät www.harkkokivitalo.fi/