Harkot

Harkkokerrostalo

Harkko on joustava ja helppo rakennusmateriaali, joka tuo kaikki kivirakentamisen edut myös pienkerrostaloihin ja julkisiin rakennuksiin. Massiivinen kivirakenne on turvallinen, terveellinen ja kestävä.

Paikallarakentaminen uhkasi jo loppua Suomen kaupungeista, kun elementtirakentamisen suosio nousi 1970-luvulla. Nyt ollaan hyvää vauhtia palaamassa vanhaan, hyväksi havaittuun perinteeseen. Tuoreet kokemukset harkkorakentamisesta pienkerrostaloissa puoltavat harkkoja ja paikallamuurausta.

Harkot eivät rajoita arkkitehtuuria – päinvastoin. Harkkorakentaminen sallii helposti muutoksia suunnitelmiin vielä rakennusaikanakin.

Harkoista saa yhtä hyvin moderneja kuin perinteisiä taloja. Suunnittelun lähtökohtana ei ole pituusmittoja ja rakennuksen korkeuskin on melko vapaa. Monimuotoinenkin tontti soveltuu siten harkkorakentamiseen ilman ongelmia.

Työmaan kannalta harkkojen yhtenä etuna on se, että niitä on aina saatavana vakiotuotteina varastosta, jolloin niiden toimitusprosessi työmaalle on yksinkertaisempi ja tehokkaampi. Myös ahtailla työmailla harkkojen käsittely ja nostot ovat huomattavasti elementtejä helpompia järjestellä.

Harkkorakentamisen suosio pienkerrostaloissa onkin viime vuosina ollut kasvussa.

Esitteestä löydät tietoa harkkorakenteisen kerrostalon eduista.

Opas käsittelee harkkorakenteisten asuinkerrostalojen rakenteisiin liittyviä vaatimuksia ja on tarkoitettu suunnittelun ja toteutuksen avuksi, kun runkoratkaisuksi valitaan harkkorakenteet.