Rappaus

Rappausta on jo vuosisatoja käytetty julkisivujen pinnoitusmenetelmänä. Se muodostaa rakennukseen yhtenäisen, ehjän pinnan, joka peittää alusrakenteen pienet epätasaisuudet. Rappauskerrokset myös suojaavat alusrakennetta säärasitukselta ja mekaaniselta kulutukselta. Lisäksi rappaus antaa julkisivulle ilmeikkään, vapaasti muotoiltavan ja tarvittaessa maalattavan pinnan. Käytäntö on osoittanut, että oikein tehdyt ja asianmukaisesti huolletut rappaukset kestävät useita vuosikymmeniä. Vaurioitunut rappaus voidaan tarvittaessa uusia joko osittain tai kokonaan.

Pinta vaikuttaa ilmeeseen

Rappauksella on mahdollista antaa julkisivulle erilaisia muotoja ja värejä. Sillä saa aikaan myös nykyarkkitehtuurissa suosittuja yhtenäisiä laajoja saumattomia pintoja.

Rapattu pinta voidaan käsitellä karkeaksi tai sileäksi monin eri työtavoin. Rapparin ammattitaidolla ja ”käsialalla” on suuri merkitys pinnan ulkonäköön ja tasaisuuteen. Rappauksen ulkonäköä ja karkeutta säädellään myös kiviaineksen koolla.

Julkisivun väri voidaan tehdä maalaamalla tai värjätyllä pintalaastilla. Arkkitehti valitsee usein lopullisen pinnan struktuurin ja värin paikan päällä,  ympäröivässä värimaailmassa ja todellisissa valaistusolosuhteissa. Työmallien avulla voidaan varmistaa, että rappauksesta tulee halutunlainen.

Julkisivun yksityiskohdat tärkeitä

Julkisivun ulkonäköön ja rappauksen kestävyyteen vaikuttavat pinnoituksen yksityiskohdat ja erityisesti sadevesien johtaminen hallitusti. Huolellista suunnittelua vaativat pinnoituksen liittyminen räystääseen, sokkeliin, parvekerakenteisiin, ikkunoihin sekä julkisivun mahdollisiin muihin materiaaleihin kuten muurauksiin, kuorielementteihin, levytyksiin tai panelointeihin. Suunnittelussa on otettava huomioon sekä ulkonäkö että tekninen toimivuus.

Tuotteita valmistavat

Lisää tietoa rappauksesta löytyy Betoniyhdistyksen kirjoista BY 46 Rappaus ja BY57 Eriste- ja levyrappaus.

Kaikki
Rappaus
Lisää artikkeleita