Rappaus

Rappausten kunnossapito

Vesi kuljettaa mukanaan pölyä ja likaa, jotka imeytyvät valuma-alueen pintaan aiheuttaen läiskiä ja juovia. Rappauspinnan muutkin värimuutokset voivat johtua yksityiskohtien virheellisistä materiaalivalinnoista.

Paras vaurioita ennaltaehkäisevä keino on jatkuva julkisivun kunnon tarkkailu. Tavallisimmat valvottavat yksityiskohdat ovat

  •   rappaukseen tehdyt kiinnitykset, kuten kyltit, lipputangot, tikkaat ym.
  •   veden ohjaukseen käytetyt pellitykset ja syöksytorvet sekä
  •   katon yläpuoliset ja lumen kinostumiselle alttiit julkisivun osat.

Vettä ohjaavien yksityiskohtien kuntoa on seurattava säännöllisesti. Vesikourut ja syöksytorvet eivät saa tukkeutua, ne puhdistetaan tarvittaessaja niiden toiminta voidaan turvata talven ja kevään aikana lämpövastuksilla. Pinnoille vettä valuttavat pellitykset tai vuotavat detaljit korjataan välittömästi vian toteamisen jälkeen.

Rappauspintojen puhdistaminen

Pienen alueen pesu ja tahranpoisto synnyttää helposti ympäristöstä poikkeavan alueen – uuden läiskän. Puhdistettavalle alueelle on haettava luonnolliset rajat, joita ovat esimerkiksi nurkat ja syöksytorvet.

Puhdistusmenetelmä valitaan rappauksen pintakäsittelyn ja rappauksen koostumuksen mukaisesti. Kalkilla maalattu pinta vaatii toisenlaisen puhdistuksen kuin silikaattimaalilla tai orgaanisella maalilla maalattu pinta. Nykyään on tarjolla monenlaisia puhdistusmenetelmiä ja aineita, joiden käyttökelpoisuus kyseessä olevaan kohteeseen kannattaa selvittää ennen valintaa.

Töherryksien poisto ja rappauspintojen suojaus

Töherryksissä käytetyt maalit ovat yleensä liuotinpohjaisia ja ne tunkeutuvat rappauksen pintahuokosiin. Seinäpintoihin ilmestyneitä töherryksiä voidaan käsitellä kahdella tavalla, rappauksen päälle tehdään ns. uhripinta, joka voidaan töherryksien kanssa poistaa esimerkiksi pesemällä tai mekaanisesti esimerkiksi matalapaineisella hiekkapuhalluksella, tai maalien tartunta pintaan estetään pysyvällä suojakäsittelyllä.