Rappaus

Ohutrappaus

Ohutrappaus-eristejärjestelmässä rappauskerros muodostaa lämmöneristeiden ulkopintaan suhteellisen taipuisan ja sitkeän yhtenäisen, muovipinnoitetulla lasikuituverkolla lujitetun levyn, joka on kauttaaltaan kiinnitetty liimalaastilla lämmöneristeen ulkopintaan. Ohutrappauksen paksuus on tyypillisesti 5–10 mm.

Ohutrappaus tehdään lämmöneristeiden ulkopintaan epäorgaanisilla tai orgaanisilla laasteilla tai niiden yhdistelmillä. Kaikkien julkisivuissa käytettävien rappauslaastien tulee olla hyvin pakkasenkestäviä.

Lämmöneristeet kiinnitetään alustaan liimalaastilla sekä tarvittaessa lisäksi mekaanisin kiinnikkein. Kauttaaltaan lämmöneristeisiin liimatun eristeen ulkopinnassa olevan rappauksen liikkeet määräytyvät alustan, eli rakennuksen rungon ja lämmöneristeiden liikkeiden mukaan. Ohutrappaus- eristejärjestelmiin suunnitellaan liikuntasaumoja vain rappausalustassa olevien rakennuksen rungon liikuntasaumojen kohdille. Ohutrappaus- eristejärjestelmällä on mahdollista saada saumattomat yhtenäiset julkisivut.

Ohutrappauksessa käytettävät lämmöneristeet

Ohutrappaus-eristejärjestelmien rappausalustana käytettävä lämmöneriste voi olla joko lujaa eristerappauksia varten valmistettua mineraalivillaa tai eristerappauksia varten valmistettua solumuovilevyä (yleensä EPS). Ohutrappauksia on tehty jonkin verran myös PUR:n, PIR:n, XPS:n ja fenolivaahdon päälle.

Pinnoitteet ja pintakuviointi

Ohutrappauksen lopullinen pinta saadaan aikaan yleensä halutun värillisellä pinnoitteella ja valitulla pinnan käsittelyllä. Lopullinen pinta voi olla ruiskupintainen tai eri tavoin käsitelty, kuten hierretty tai harjattu. Pinnoitteen maksimiraekoko voi olla 0,5–4 mm.

Ohutrappaukset suunnitellaan alustan mahdolliset epätasaisuudet peittäviksi eikä niissä ole yleensä voimakkaasti muotoiltuja koristeita. Kohokuviointia ei voida tehdä. Ohutrappauksen pintaan on mahdollista tehdä erilaisia kuviointeja kiinnittämällä esivalmistetut koristeosat rappauksen pintaan liimalaastilla.

Ohuella rappauskerroksella ei pintaa voida enää juurikaan oikaista, vaan alustan epätasaisuudet on oikastava jo ennen lämmöneristeiden asennusta.

Ohutrappauksen uloin pinta voidaan käsitellä myös erilaisilla maalauskäsittelyillä, kuten silikaatti-, silikonihartsi- tai keinohartsimaaleilla. Maalaamiseen suositellaan tuotteita, joilla on vedenhylkimisominaisuus.