Kivitalo kotina

Kivi märkätiloissa

Märkätiloiksi nimitetään tiloja, joissa on lattiakaivo ja joiden seinät sekä lattia joutuvat alttiiksi roiskevedelle. Tällaisia tiloja ovat asuintaloissa pesu- ja kylpyhuoneet sekä saunatilat. WC, kodinhoitohuone sekä altaalla varustetut kuraeteiset voidaan myös luokitella märkätiloiksi, mikäli ne täyttävät edellä mainitut kriteerit.

Vältä kosteusvauriot

Kosteissa tiloissa tehdään eniten homeongelmia aiheuttavia rakennusvirheitä. Ainoastaan oikeilla rakenneratkaisuilla, materiaaleilla ja työmenetelmillä saadaan toimivia ja kestäviä märkätilojen rakenteita.

Oikein ja huolellisesti tehty sekä suunniteltu rakenne on säästöä tulevaisuuteen.

Kivirakenteinen kostea tila on turvallisin

Kosteiden tilojen rakenteet pitää suunnitella alusta pitäen kestäviksi ja turvallisiksi. Rakenteiden suunnittelun lähtökohtana kannattaa pitää turvallisuuden maksimointia siten, että ne kestävät paljon enemmän kosteusrasitusta kuin mitä ne normaalioloissa joutuvat sietämään.

Kosteat tilat pitäisi aina tehdä kivirakenteisiksi. Betoni, tiili, ja harkkoratkaisut ovat kosteusteknisesti varmoja. Levyrakenteita ei voi suositella, mutta puurankaseinäisiä pesutilojakin voidaan tehdä, jos vedeneristys tehdään huolellisesti ja käytetään kivipohjaisia, valmiiksi kosteuseristettyjä levyjä.

siporex märkätilat kaariharkoista tehtynä

Vedeneristys ja ilmanvaihto

Vesi ja vesihöyry rasittavat märkien tilojen rakenteita. Lattiaan ja seiniin tulee aina asentaa vedeneristys. Lisäksi kaikki vedeneristystä läpäisevät läpiviennit tulee tiivistää erityisen huolellisesti.

Märkätiloissa on ensisijaisen tärkeää huolehtia myös riittävästä ilmanvaihdosta. Kivirakenteet eivät pääsääntöisesti vaurioidu pienestä kosteudesta, mutta myös kivirakenteissa tulee huolehtia vedeneristyksistä, sillä kivirakenteeseen päässyt kosteus saattaa aiheuttaa kosteus- ja homevaurioita seinän vastakkaisella puolella olevissa pintamateriaaleissa.

 Muista märkätiloja rakentaessasi:

  • Suunnittele tilat kalusteiden sijoittelua myöten ennen rakentamista.
  • Vaadi työltä ehdotonta tarkkuutta.
  • Käytä kivipohjaisia materiaaleja.
  • Lattialle vedeneristysmatto tai -massa, joka nostetaan seinälle vähintään 150 mm.
  • Seiniin kaksinkertainen kosteussulku runkomateriaalista riippumatta.
  • Saumat, kulmat ja liitokset tiiviiksi saumanauhalla.
  • Huolehdi ilmanvaihdon riittävyydestä.