Kivitalo kotina

Sisäseinän rappaus

Sisäseinän rappaus tuo rohkeutta sisustukseen

Rappaus on loistava vaihtoehto myös rakennuksen sisäpinnoissa. Nykyaikaisten läpivärjättyjen pinnoitteiden ansiosta saadaan pintarappauslaasteihin lähes kaikki samat värisävyt, jotka ovat maaleissakin.

Julkisivukäyttöön soveltuvat tuotteet ovat kehitetty kestämään sisätiloja rankempia olosuhteita, joten oikeaoppisesti tehtyinä saadaan sisäpintojen rappauksista taatusti kestäviä ja pestäviä, uniikkeja kokonaisuuksia.

Seinän voi rapata hyvinkin rohkean väriseksi ja näin koti saa modernin, persoonallisen ilmeen. Rapatussa seinän vaihtelevat valot ja varjot saavat pinnan elämään. Rappaus onkin hyvä ja yksilöllinen vaihtoehto esimerkiksi kohokuviotapetille.

Sisäseinän voi hyvin rapata olipa pohjana tasoitettu tiili, harkko, betoni, kipsi- tai lastulevy. Alustan tulee vain olla liikkumaton. Yleensä alustan materiaalista riippuen pohja suoristetaan tasoitteella tai tarvittaessa jopa pohjarapataan ja verkkovahvistetaan ennen varsinaisen pintarappauksen tekemistä.

Pelkällä pintarappauksella tai oikeammin pinnoituksella myötäillään ainoastaan alustan muotoja.

Rappaus on sisäseinässäkin pitkäikäinen ja lähes huoltovapaa. Seinää ei tarvitse kuin harvakseltaan pyyhkiä kevyesti kuivalla pölyhuiskalla. Rappaus kestää talon iän, mutta kyllästynyt saa sen helposti piiloon laitamalla päälle tasoitteen.

Omatoiminen sisustaja voi hyvin rapata seinän itsekin, varsinkin jos omaa kokemusta teräslastan käytöstä.

Rapattavaa seinää ei pinnoiteta sisä- ja ulkokulmiin saakka. Muuten kulma jää röpelöisen näköiseksi ja on altis kolhuille. Rappausta ei tehdä kiinni nurkkaan, vaan sinne laitetaan rappauksen ajaksi teippi. Teipin poistaminen vaatii tosin vähän näppäryyttä

Rapattu pinta voidaan kuvioida esimerkiksi pienillä lastoilla, harjoilla tai vaikkapa rutistetuilla muovipusseilla.